Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (2024)

Door de invloed van religie is de wereld ingedeeld in de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’. Eerder was het zo dat daaraan rollen werden gekoppeld: de vrouw zorgde voor de kinderen, deed het huishouden, kookte, verzorgde terwijl de man het geld verdiende.

Ook was de expressie bepaald: de vrouw droeg een rok, de man een broek, er waren strikte kledingvoorschriften in in orthodoxe milieus is dat nog steeds zo.

Geaardheid was ook bepaald: iedereen moest hetero zijn.

Begin vorige eeuw ging alles veranderen, de Suffragettes eisten kiesrecht, het was de openbare manifestatie van feminisme, Rond 1960 kwam er naast de seksuele revolutie na de Stonewall Rellen de hom*o-emancipatie beweging op gang. Rond 1990 kwamen Transgenders in het nieuws hoewel dit al decennia werd bestudeerd vanuit medische, psychologische en antropologische invalshoeken, alleen in Amerika kwamen er per jaar meer dan 30 academische studies in boekvorm uit. Met al deze bewegingen werden de hokjes, vaker aangeduid als kasten, aan het wankelen gebracht. Met deze emancipatie bewegingen en de Prides kwamen crossdressers, travestieten (oorspronkelijk transvestieten), Dragqueens, androgynen, transgenders en dergelijke uit de kast.

Binnen al deze bewegingen kwamen deze hokjes langzamerhand te vervallen. Na 2010 zien we ook non-binaire genderidentiteiten het openbare leven betreden.

Wat is non-binair?

Als we willen weten wat non-binair is moeten we eerst weten wat binair is. Binair is: man óf vrouw zijn, er is niets tussen in. Fundamentalistische gelovigen erkennen dat er niets anders is, ook transgenders, lesbiennes, hom*oseksuelen, biseksuelen worden bestreden. Op deze discriminatie ga ik nu niet in. Non-binaire personen voelen zich niet thuis in de twee hokjes. Ze ervaren ergens anders bij te behoren dan bij het man-vrouw plaatje

Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (1)

Hierboven zie je een afbeelding van een aantal genderidentiteiten. er is veel meer sommigen spreken van honderden genderidentiteiten. Ik durf te beweren dat er evenveel zijn als het aantal mensen op deze aarde, de hokjes verdwijnen en mensen gaan beseffen hoe uniek ze zijn.

Voor non-binaire mensen is het lastig om aanvaard te worden, onder jongeren wordt steeds vaker geaccepteerd in niet-religieuze omgevingen en daar waar men openminded is, echter hebben non-binaire mensen met discriminatie te maken. het wordt daarom tijd meer aandacht hieraan te besteden en dat wil ik, als non-binaire persoon, gaan doen: voor en met andere non-binaire personen.

Nog even dit over mijn website: Ik richt mij primair op non-binaire personen, LHBTIAPQ gaat over gender en geaardheid, ik neem dus ook geaardheid mee in het plaatjes, maar het non-binaire is het uitgangspunt met alle mogelijke geaardheden.

Tags:emancipatie, gender, genderidentiteit, hokjes, LHBTQ, Non-binair

Gerelateerde berichten

Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (2)

Zelfacceptatie is een pre

door Morgana Hoornweg

2 reacties

Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (4)

Agender en aseksualiteit

door Morgana Hoornweg

Geen reacties

6 Reacties

  1. Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (5)

    Jerry Bowtie

    mei 11, 2022bij9:45 pm

    Beantwoorden

    allemaal die gender types is dat nou perse nodig of handig, als we nou zouden zeggen in het algemene contact onderling:
    Ik ben een persoon, jij bent een persoon, is dat niet voldoende? Is dieper onderscheid maken echt een must, zorgt dat niet juist voor meer onduidelijkheid, als je iemand per ongeluk verkeerd aanspreekt?, is dat niet juist in hokjes denken? is het niet gewoon eenvoudiger en eerlijker om naar de ander te refereren als zijnde een persoon of een mens? Alles wat nodig is voor een fatsoenlijk contact is toch wederzijds respect! dat is toch de basis van een goeie verstandshouding?
    kortom we zijn allemaal mens. we gaan toch ook niet onderscheid maken tussen mens, dier, mens met dierlijke trekken, dieren met menselijke trekken, men zou ook het geheel kunnen zien als levende wezens! we gaan toch ook geen onderscheid maken tussen een wandelende tak en koraal?
    iedereen gelijk in behandeling en respect zou het allermooiste zijn toch ?!

    1. Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (6)

      Morgana Hoornweg

      mei 12, 2022bij10:44 am

      Ieder moet natuurlijk voor zich weten hoe zich te identificeren, persoonlijk identificeer ik mij met vrouw. Sommige mensen hebben behoefte om zich anders te identificeren.

  2. Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (7)

    Jack

    juni 6, 2022bij10:02 am

    Beantwoorden

    Ik las dit stuk om mijn kinderen beter te leren begrijpen. Ik waarschuw alvast, ben zeer open over wat ik denk en wat ik voel.

    Ik ben het niet eens met sommige zinsnedes. Moeder natuur deelt de wereld in in man of vrouw en soms tweeslachtig, dat laatste puur vanwege het behoudt van een bepaalde soort. Religie, de wet, de modebranche en de publieke opinie, aangestuurd door de mainstream media, bepalen hoe je je moet gedragen en/of kleden. Eigenlijk kun je dit samenvatten tot geld en macht bepalen. Dat is niet goed. Ieder moet kunnen dragen waar ie zich lekker in voelt maar dat gezegd hebbende, ik voel me pas lekker als ik niks aan heb. Zie kleren en schoenen als puur functioneel. Wanneer nu dus het lgbtq “front” de deur op een kier zet mogen de nudisten deze dan verder open zetten?

    Het maakt mij niet uit wanneer een man een jurk draagt maar vraag me niet of ik het mooi vind. Dat vind ik in de meeste gevallen niet. Maar dat vinden de meesten ook niet van mijn blote lijf. Binaire toiletten vind ik grote onzin. Achter een gesloten deur ziet niemand of je binair of non binair bent of welke seksuele voorkeur je hebt. Ikzelf vind het heel normaal dat je ook plezier kunt hebben met het lichaam van iemand van hetzelfde geslacht maar vind kussen met een andere man persoonlijk helemaal niet opwindend. Met een vrouw vind ik dat wel opwindend. Dat bepaalt voor mij met wie ik mijn leven wil delen. Een vrouw laat mijn nekharen overeind staan een man alleen mijn piemel. Ook sex of relaties binnen de familie keur ik af zolang het maar legaal is en met wederzijdse toestemming (ik veracht iedereen die een andere tot een seksuele daad dwingt) en zonder nakomelingen zeker bij broer en zus. Maar ook daar kan er sprake zijn van een onweerstaanbare aantrekking.

    Ik ben dus best wel liberaal. Wat ik niet snap echter zijn de gay pride parades. Iets wat we met z’n allen serieus moeten nemen wordt op die manier in het belachelijke getrokken. Al die publiek seksuele uitspattingen zijn nergens voor nodig. Kleed je, voel je zoals je wil maar maak van de wereld geen darkroom.

    Ook in de p*rnografie wordt onderscheidt gemaakt. Trio’s vvm Sex zijn normaal maar trio’s mmv vallen onder de categorie Bi. Dat is ook belachelijk. Transgenders vallen ook weer in een andere categorie. Daar mag wat mij betreft ook verandering in komen.

    Maar ik geef @jerry bowtie gelijk. We zijn allemaal personen met eigen voorkeuren. Niemand zou zich beperkt moeten voelen in zijn expressieve gevoelens. Wil daar aan toevoegen, zijn seksuele behoeften.

    Ik heb zelf 4 kinderen twee binaire een non binair en de ander transgender. Ik zie hoe ze lijden en vechten tegen de gevestigde orde. Hier thuis mag iedereen zichzelf zijn maar buiten worden mijn kinderen, zeker onze non binaire, gepest. Daarom hebben we die moeten vragen om niet al te expressief te zijn om zichzelf te beschermen. Dat doet ons pijn.

    1. Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (8)

      Morgana Hoornweg

      juni 6, 2022bij11:14 am

      Beantwoorden

      Ik wil iedereen serieus nemen, een ieder is uniek in zijn/haar/hun mening over bepaalde zaken. Zolang we in dialoog blijven en niet de verhitte discussie aangaan om ons gelijk te krijgen. Socrates zei al: “Ik weet dat ik niets weet”. Ik wil graag de ander begrijpen en niet in een hokje plaatsen. Persoonlijk vind ik hokjes overbodig, maar anderen voelen zich thuis met een bepaalde gender aanduiding. Ik heb het nodige met religie te maken gehak, van fundamentalistische zijde en de beweging “Bijbels Beraad man/vrouw” is daar een agressieve exponent van. Ik heb geen enkel respect voor hun mening. Ze willen het hom*ohuwelijk verbieden, hom*oseksualiteit en transities tegengaan en Nederland met schuld en angst opzadelen, iets waar hun religie op gebaseerd is. We hoeven maar te kijken naar de honderden miljoenen doden die fundamentalisme op zijn geweten heeft, alsmede de bijbelse verse tegen hom*oseksualiteit, pro-slavenij teksten, onderdrukking van vrouwen en bijbels gefundeerde genocide.

      Daarentegen ontmoet ik liberalen, moslima’s, boeddhisten en andere mensen die positief tegenover LHBTOAPQ en gender-zaken staan. Ik zal altijd mensen die ‘anders’ zijn respecteren en trachten de dialoog aan te gaan met mensen van goede wil, geen discussie. Er zijn al genoeg conflicten in de wereld, die we slechts kunnen oplossen door dialoog, respect en support.

  3. Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (9)

    Tromp

    augustus 15, 2022bij1:20 pm

    Beantwoorden

    Door de invloed van religie is de wereld ingedeeld in de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’. De indeling man vrouw is niet een religieuze uitvinding, maar een biologische constatering. Kleding is tijd- en cultuurgebonden.
    Suffragettes (vrouwen, die strijden voor vrouwenkiesrecht), feminisme (strijd voor gelijke behandeling en rechten voor vrouwen), hom*o-emancipatie (positieverbetering van niet-hetero’)zijn geen ontkenning van de MVindeling. Welke kleding je draagt en hoe je je gedraagt, welke seksuele voorkeuren je hebt verandert niets aan het geboortegeslacht en de MVindeling. Je kunt wellicht via operaties en hormonale behandelingen meer op iemand van het andere geslacht gaan lijken,maar of je daardoor werkelijk van geslacht verandert?
    Zijn er binnen de menselijke soort nog andere geslachten dan man en vrouw? Ik heb het niet over baby’s, bij wie het geslacht moeilijk te bepalen is of mensen,die geslachtskenmerken van beide seksen hebben. De MV indeling lijkt me dus niet iets specifiek voor fundamentalistische gelovigen. De werkwoorden voelen en ervaren doen vermoeden dat non-binair een gevoelskwestie is of zijn er ook fysieke kenmerken?
    U wilt in dialoog blijven,maar met wie? Ik vermoed dat u oorspronkelijk uit een streng christelijk milieu komt en daar afstand van hebt genomen. Ik krijg ook het idee, dat u er moeite mee heeft dat in zo’n milieu anders over bepaalde kwesties wordt gedacht dan u denkt. U wil iedereen serieus nemen. Maar geldt dat ook voor othodoxe christenen?
    U noemt Bijbels Beraad m/v een agressieve exponent. Waaruit bestaat dan die agressiviteit? Roepen ze op tot geweld? U heeft geen enkel respect voor hun mening. Dan hoeven zij ook geen respect voor uw mening te hebben. Het hom*ohuwelijk bijvoorbeeld kunnen ze helemaal niet verbieden. Daar hebben ze helemaal niet de bevoegdheid toe. De bewering, dat ze Nederland met schuld en angst willen opzadelen en dat daar hun religie op is gebaseerd, zegt meer iets over u dan over BB. De honderden miljoenen doden die fundamentalisme op zijn geweten heeft en bijbels gefundeerd genocide. Waar? Wie? Wanneer? U schetst een eenzijdig beeld van de Bijbel. Ik zal altijd mensen die ‘anders’ zijn respecteren en trachten de dialoog aan te gaan met mensen van goede wil, geen discussie.
    U wil mensen respectren die anders zijn, maar geldt dat ook voor mensen, die anders denken en er andere opvattingen op nahouden? Wel dialoog, maar geen discussie,is dat wel mogelijk? Wat zijn mensen van goede wil?

    1. Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (10)

      Morgana Hoornweg

      augustus 22, 2022bij12:59 pm

      Beantwoorden

      Ik heb 30 jaar in de pinkstergemeente verkeerd. Door hoe ze daar mee omgaan ben ik ex-christen geworden en heb niets meer met geloof. Ik ben atheist (laten we het daar maar op houden). Ik wil alleen in dialoog en niet in discussie, zeker niet met mensen die zich aangesloten hebben bij Bijbels Beraad M/V, een club intolerante figuren die zich niet mogen bemoeien met de slaapkamer van anderen. Hoe durven ze zich uit te spreken tegen hom*oseksualiteit en gender!

      Intersekse is een medische conditie, zie onder andere: https://biblio.ugent.be/project/160Q02318

      Het schatting van het aantal doden door het christendom verricht komt op 621.000000, zie: https://www.encyclopedia.com/caregiving/legal-and-political-magazines/death-through-ages-brief-overview
      Mensen van goede wil zijn mensen die anderen aanvaarden zoals ze zijn. Ik schets een beeld van de bijbel die gebaseerd is op teksten waarin er sprake is van doodstraffen voor LHBT mensen, waarin de vrouw het bezit is van de man, waarin lijfstraffen voor kinderen worden toegestaan,
      waarin hom*o’s gedreigd wordt met de doodstraf (Leviticus 18 en 20)
      of waarin schande daarover gesproken wordt (Romeinen 1, brief aan Timoteus, 1 e 2 Korintiërs etc.
      Bijbels gefundeerde genocide: Numeri 21:2-3; Deuteronomium 20:17; Joshua 6:17, 21.
      Uw ‘nieuwe testament over slavenij: Kollosenzen 3:22-24, 1 Timothius 6:1-2, and Titus 2:9-10.

      Ik schets een ander, niet een tegenstrijdig beeld van de bijbel. Leest u het boek: God, the most unpleasant character in all fiction van Dan Barker maar eens (https://www.bol.com/nl/nl/f/god/9200000047381604/ ). Veel christenen willen dat niet lezen, omdat ze geen kritiek kunnen verdragen. Dan Barker was decennia lang voorganger/prediker/leraar tot zijn ogen open gingen. Dat zelfde geldt voor Aron Ra en Seth Andrews ( https://www.youtube.com/watch?v=URr0O9aHW38 ).
      Ik ben zwaar beschadigd uit het christendom gekomen, toen ik mijn eenmaal bewust werd van god’s karakter in het Boek Job, over mensenoffers (Avraham en Jitschak (Genesis 22),
      Jefta die zijn dochter offerde omdat hij beloofd had het eerste wat uit zijn huis hem tegemoet kwam te offeren als brandoffer (Richteren 11:30–31),
      over de theologie van ‘de duivel’, waar teksten uit zijn verband worden gerukt door het christendom met geen tot weinig kennis over het jodendom (Ezekiel 28:13 gaat over de Koning van Tyrus, Jesaja 14:12-15 gaat over de koning van Babylon, niet over ‘Satan’. Ik zou vele voorbeelden uit de bijbel kunnen noemen, ik las de bijbel 40x van kaft tot kaft, studeerde Hebreeuws en heb mij jarenlang in theologie, dogmatiek en hermeneutiek verdiept, dus een ben een groot kenner van de bijbel. (ik heb jarenlang bij Rabbijnen gestudeerd. Dan heb het nog niet eens over het antisemitisme in het zogrenaamde ‘Nieuwe Testament’ en de verdraaiing van teksten uit Tenach (de Joodse Bijbel die ik nooit OT zal noemen. Leest u daarvoor de twee boeken ‘Let’s get Biblical’ van Rabbi Tovia Singer, (deel 1 https://www.amazon.com/Lets-Get-Biblical-Judaism-Christian/dp/0996091300 en deel 2 https://www.amazon.com/Lets-Get-Biblical-Judaism-Christian/dp/0996091319/ref=d_pd_sbs_sccl_2_1/133-1870476-2985439?pd_rd_w=lsmYb&content-id=amzn1.sym.3676f086-9496-4fd7-8490-77cf7f43f846&pf_rd_p=3676f086-9496-4fd7-8490-77cf7f43f846&pf_rd_r=XB1MB6G3BQZTCCAF8RK8&pd_rd_wg=Z8xuL&pd_rd_r=220ef504-6085-40f8-9a8d-7da17ca4a073&pd_rd_i=0996091319&psc=1 ) iemand die de evangelisatie van joden tegengaat en een bibliotheek aan kennis heeft over het christendom, hermeneutiek, theologie, dogmatiek, de kerkgeschiedenis, de kerkvaderen en laat zien dat het ‘nieuwe testament’ en jodendom niets met elkaar van doen hebben. Ik heb veel respect voor het Jodendom en geen respect voor fundamentalistisch christendom. Met de Liberalen kan ik wel door een deur.

      Als u overigens wilt discussiëren hierover, dan bent u bij mij niet aan het juiste adres. Niet ik, maar christenen die LHBT mensen veroordelen moeten zich verantwoorden Ik heb teveel te maken gehad met christenen die mij hebben veroordeeld, vervloekt, mij voor judas hebben uitgemaakt en dergelijke. Het is aan niemand om een andere geaardheid ter discussie te stellen Heeft u moeite met mijn website dan leest u mijn artikelen toch niet. Ik heb verder geen zin mij naar u te verantwoorden. Ik heb niets meer met christendom, god of jezus te maken. Ik gebruik mijn verstand en geloof niet van ‘het grote sprookjesboek’ de bijbel met pratende slangen en ezels (die laatsten ben ik heel vaak op de kansel tegengekomen).

      Een goede organisatie is Wijdekerk, opgericht door een lieve vrouw, zie https://www.wijdekerk.nl/lhbt-organisaties
      Zij laten een ander geluid horen.

      Ik ben overigens vaak fel. Ik heb 7 jaar nodig gehad om te herstellen van het leed door christenen aangedaan. Dat ik er niet helemaal bovenop ben, blijkt uit mijn reactie. Ik wil u niet aanvallen, overigens. Over Bijbels Beraad zie: https://pointer.kro-ncrv.nl/religieuze-strijd-tegen-hom*oseksualiteit-verhardt

Laat een antwoord achter

Wat is non-binair zijn – Gender & Seksuele Gerichtheid (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6524

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.