Non-binair, wat betekent het? (2024)

4 minuten

Wat betekent gender? Wat zijn de implicaties ervan? Wat betekent non-binair? In dit artikel geven wij de antwoorden.

Non-binair, wat betekent het? (1)

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 02 oktober, 2023

De recente première van het derde seizoen van de Netflix-serie Sex Education bevatte een nieuw personage, Cal Bowman, die zich identificeerde als “non-binair.” Dit zet de toon voor het debat over mensen die een identiteit van non-binaire sekse belichamen. En over de situaties waarin ze zich dagelijks bevinden.

Maar wat betekent non-binair? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst begrijpen wat gender is. Daarna moeten we de relatie tussen sekse en gender begrijpen. Tot slot moeten we kijken naar de sociale implicaties van alternatieve genderidentiteiten in een wereld die ogenschijnlijk georganiseerd is vanuit een binaire logica.

Gender, beyond sex

Het woord “gender” verwijst per definitie naar het idee van categorisatie, classificatie en differentiatie tussen verschillende items. Het gebruik ervan in de sociale wetenschappen dekt de behoefte om de manier te begrijpen waarop we onszelf als subjecten vormen, voorbij de deterministische grenzen van biologische sekse.

Daarom zou sekse over het algemeen verwijzen naar de fysiologische, biologische en anatomische kenmerken van lichamen. Het soort kenmerken waardoor een individu als “mannelijk” of “vrouwelijk” kan worden geclassificeerd.

Gender heeft echter betrekking op de historische en sociaal-culturele processen waardoor een lichaam een “vrouw” of “man” wordt. Het gaat om de manieren waarop mensen de rollen en gedragingen die geassocieerd worden met (en opgelegd worden aan) elke sekse overnemen en reproduceren.

Gender is dus zowel een sociale constructie als de internalisering (of niet) van die constructie door een individu. Dit internaliseringsproces is verbonden met het begrip “genderidentiteit”.

We begrijpen genderidentiteit als de eigen ervaring van een individu. Het is ook sociaal bepaald door hoe we onszelf zien in relatie tot onze seksualiteit. Daarnaast ook onze manier van ervaren en in de wereld staan. In die zin kan onze genderidentiteit al dan niet overeenkomen met ons biologische geslacht.

Tot nu toe hebben we de kwestie van het sekse-genderschema vanuit binaire categorieën aan de orde gesteld. Soms komt de genderidentiteit echter niet alleen niet overeen met ons biologische geslacht, maar voldoet ze ook niet aan de voorgeschreven mannelijke of vrouwelijke categorisaties. In dat geval hebben we te maken met een non-binaire genderidentiteit.

Lees ook dit artikel Zeven tekenen dat je biromantisch bent

Non-binair, wat betekent het? (3)

Non-binair: bevestiging van onbepaaldheid

We hebben geleerd de wereld te begrijpen vanuit een binaire logica. Paren als rede/emotie, natuur/cultuur en geest/lichaam vormen een wezenlijk onderdeel van het moderne denken, waarvan wij de onbetwistbare erfgenamen zijn.

Vanuit het oogpunt van gender is de tweedeling tussen mannelijk (mannelijk) en vrouwelijk (vrouwelijk) fundamenteel. In feite ligt het van oudsher aan de basis van de manieren waarop we elkaars relaties proberen te begrijpen, evenals verlangen, esthetiek, erotiek en identiteit.

Het binarisme tussen de seksen wordt in stand gehouden binnen het kader van een cisnormatief systeem. Dit is een systeem waarin de parameter van “normaliteit” wordt bepaald door de correlatie tussen genderidentiteit en biologisch geslacht. Daarom worden identiteiten die niet overeenkomen met de cisgenderverwachting als “abnormaal” aangeduid.

De laatste decennia zijn er echter niet-normatieve identiteiten zichtbaar geworden. Dit feit zet vraagtekens bij gender binarisme en de starheid van een systeem dat slechts twee opties als geldig toelaat.

Op deze manier is het non-binaire geslacht een concept dat het mogelijk maakt om rekening te houden met mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. Dit betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat non-binair een “tussenliggende” identiteit is tussen de twee uiteinden van het binaire spectrum.

Het is zelfs zo dat mensen die zichzelf herkennen als “non-binair” zich met geen enkel geslacht identificeren. Daarom kunnen ze op zoek gaan naar een genderneutrale of androgyne uitdrukking. Aan de andere kant kunnen ze (gelijktijdig of afwisselend) wisselen tussen mannelijke en vrouwelijke genderuitdrukkingen.

Non-binair, wat betekent het? (4)

Perifere identiteiten

Het in twijfel trekken van de genderdimensie vanuit het eigen bestaan gaat soms gepaard met het doelwit worden van kritiek, pesterijen en geweld. De oorsprong en gevolgen van zulk gedrag vallen ver buiten het bestek van dit artikel. Maar het is zeker het vermelden waard als onze conclusie.

Het sekse/gendersysteem is diep geworteld in de processen van identiteitsconstructie. Van daaruit wordt geweld gegenereerd en gereproduceerd tegen degenen die als niet-normatief worden beschouwd.

De transgemeenschap, genderfluïde mensen en hom*oseksuele mensen worden blootgesteld aan fysiek en symbolisch geweld, samen met andere vormen van discriminatie. Dit alles maakt deel uit van de zichtbare weerspiegeling van het web van onderdrukking tegenover degenen die een alternatieve genderidentiteit uitdragen.

Misschien moeten we onszelf de vraag stellen wat er zo ongemakkelijk is aan genderonbepaaldheid? Wat weerhoudt ons er bovendien van om als samenleving te breken met het binaire denken en ons open te stellen voor nieuwe manieren om de wereld te bewonen?

Sterker nog, waarom kunnen we de dichotomieën en structuren van overheersing die sommige lichamen en ervaringen boven andere plaatsen niet gewoon elimineren?

Non-binair, wat betekent het? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5434

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.