Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (2024)

Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit

Niet ieder kind voelt zich jongen of meisje, en niet ieder volwassene voelt zich man of vrouw. Hier gaat genderidentiteit over. Genderidentiteit beschrijft het gevoel wat iemand heeft bij het eigen lichaam. Dit is onafhankelijk van iemands biologisch geslacht. Het biologisch geslacht zijn de geslachtsdelen waar mee iemand geboren is. Er zijn ook mensen, die geboren worden met een variatie in het biologische geslacht. Bij hen is na de geboorte niet altijd duidelijk of er sprake is van een jongen of een meisje. Dit noemen we ook wel intersekse. Hoe iemand uiting geeft aan de genderidentiteit noemen we genderexpressie. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met hoe iemand zich kleedt of hoe iemand zich gedraagt. Dat kan ’typisch meisje’ of ’typisch jongen’ zijn maar hierin zijn allerlei variaties mogelijk. Iemand bepaalt zelf wat bij diegene past.

Binnen ons expertisecentrum is iedereen welkom ongeacht de genderidentiteit, biologisch geslacht en genderexpressie. Als iemand geen keuze maakt in de genderidentiteit man of vrouw spreken we van non-binair. Non-binaire personen voelen zich een beetje jongen/man en meisje/vrouw, of juist geen van beiden. Of zij voelen zich soms jongen/man en soms meisje/vrouw. Dit heet genderfluïde. Iemand ‘vloeit’ als het warevan de ene naar de andere genderidentiteit. Anderen voelen zich geen jongen/man maar ook geen meisje/vrouw. Zij voelen zich genderloos en of agender. Een ander woord voor non-binair is genderqueer of genderneutraal.

Omdat iedere persoon zich anders voelt en anders gedraagt, uit ook iedereen dit anders. Bij het Radboudumc kunnen non-binaire of gender neutrale personen terecht. In overleg krijgen zij de begeleiding die zij willen. Wij bieden altijdzorg op maat: we kijken wie u bent en wat u nodig heeft en daar stemmen we onze begeleidingop af.

Ontdekken van je gender

klik op de afbeelding voor een groter formaat

Gender is iets waarvan iedereen denkt dat ie het snapt, maar voor de meesten is het ingewikkeld. Gender is niet binair, het is niet of/of. Vaak is het en/en. Een beetje hiervan en een beetje daarvan.

Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (2)

ga naar hoofdinhoud

  • Spoed
  • mijnRadboud
  • Over ons
  • Partners
  • Verwijzers
  • Werken bij
    • Change language to English ( EN )
    • Seite nicht verfügbar auf Deutsch ( DE )

Ga naar de website van Radboudumc

Welkom bij het Radboudumc waar kunnen wij u mee helpen?

ik zoek ...

  • mijn aandoening
  • een afdeling
  • resultaten
  • mijn onderzoek of behandeling

    Expertisecentra Geslacht & Gender

    Over het expertisecentrum

    Met een kundig multidisciplinair team bieden wij hooggespecialiseerde zorg en begeleiding aan mensen met genderdysforie en mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling.

    lees meer

    Over het expertisecentrum

    Het Radboudumc heeft een lange traditie in de zorg aan mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling en is al jarenlang een (inter-)nationaal erkend expertisecentrum voor Disorders/Differences in Sex Development (DSD). Sinds 1 maart 2020 is het Radboud DSD centrum uitgebreid tot een centrum voor Geslacht & Gender. Binnen het Radboudumc expertisecentrum Geslacht & Gender verlenen wij zorg aan:

    • Mensen met variaties in de geslachtelijke ontwikkeling
    • Mensen met vragen over genderidentiteit

    Met een kundig mulitdisciplinair team bieden wij hooggespecialiseerde zorg en begeleiding aan mensen met genderdysforie en mensen met een variatie in de geslachtelijke ontwikkeling. Hoewel DSD, genderdysforie en transseksualiteit verschillende entiteiten zijn, zit er veel overlap in begeleiding, expertise en behandeling.

    We spreken over genderdysforie wanneer iemand het idee heeft dat het geslacht waarmee hij/zij geboren is niet past bij wie hij/zij is of hoe hij/zij wil zijn. Het aantal mensen met genderdysforie dat in Nederland specialistische hulp en begeleiding zoekt is de laatste jaren fors gestegen. We begeleiden kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met genderdysforie.

    Het Radboud expertisecentrum Geslacht & Gender is onder andere gespecialiseerd in:

    • Onderzoek en begeleiding van pasgeborenen met een onduidelijk geslacht
    • Meisjes en vrouwen met 46 XY chromosomen
    • Het adrenogenitaal syndroom (AGS)
    • MRKH syndroom
    • Hypogonado­troop hypogona­disme (HHG)
    • Syndroom van Turner
    • Klinefelter Syndroom
    • Begeleiding van kinderen en jongeren met genderdysforie

    Contact

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (8)

    Rianne Luiten-Bruijs
    Secretaresse

    naar pagina

    Verwijzers­informatie

    lees meer

    Omgaan met een zeldzame aandoening bij kinderen

    De impact en behoeften bij zeldzame aandoeningen zijn anders dan bij ziektes die vaker voorkomen. Waar krijgen u, uw kind en uw gezin mee te maken en wat kunt u doen?

    lees meer

    Onze expertise

    Variaties in de geslachtelijke ontwikkeling DSD

    Wij zijn gespecialiseerd in stoornissen of variaties in de geslachtelijke, chromosomale en gonadale (geslachtsklier) ontwikkeling. DSD staat voor Disorders/Differences in Sex Development.lees meer

    Transgenderzorg

    Wanneer iemand het idee heeft dat het geslacht waarmee hij/zij geboren is niet past bij wie hij/zij is of hoe hij/zij wil zijn, spreken we over genderdysforie of genderincongruentie. Er kan dan veel op iemand afkomen. Bij het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender helpen we daarbij.lees meer

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit

    Niet ieder kind voelt zich jongen of meisje, en niet ieder volwassene voelt zich man of vrouw. Hier gaat genderidentiteit over. Genderidentiteit beschrijft het gevoel wat iemand heeft bij het eigen lichaam. Dit is onafhankelijk van iemands biologisch geslacht. Het biologisch geslacht zijn de geslachtsdelen waar mee iemand geboren is. Er zijn ook mensen, die geboren worden met een variatie in het biologische geslacht.

    lees meer

    Met wie krijgt u te maken?

    Binnen het expertisecentrum Geslacht & Gender krijgt u te maken met zorgverleners uit verschillende medische disciplines. lees meer

    Met wie krijgt u te maken?


    • De gynaecoloog beoordeelt naast de uroloog ook de geslachtelijke ontwikkeling, begeleidt het proces rondom puberteit en hormoonbehandeling en voert gynaecologische behandelingen uit. Ook vragen omtrent vruchtbaarheid bespreekt de gynaecoloog met u.

      Lees meer over de afdeling gynaecologie

    • De internist-endocrinoloog is een internist die net als de kinderendocrinoloog gespecialiseerd is in aandoeningen van de hormonen. Voor sommige vormen van DSD is levenslange controle van hormonen nodig. In dat geval draagt de kinderarts de behandeling over aan de internist-endocrinoloog.

      Lees meer over de afdeling Endocriene Ziekten

    • De kinder-endocrinoloog is gespecialiseerd in aandoeningen van de hormonen. DSD gaat vaak gepaard met een afwijking van de hormonen. Het is belangrijk om ze goed te meten en om soms te behandelen. Meestal is de kinder-endocrinoloog uw eerste aanspreekpunt.

      Lees meer over de afdeling Kinderendocrinologie

    • Hoe ga ik om met vragen uit mijn omgeving? Hoe kies ik de behandeling? Wat gebeurt er in de pubertijd? Vragen waar u als ouder mee te maken kan krijgen. De kinder- en jeugdpsycholoog begeleidt u en uw kind en volgt de ontwikkeling om samen met u te zorgen voor de beste begeleiding.

      Lees meer over de afdeling Medische Psychologie - Kind en Jeugd

    • De klinisch geneticus is gespecialiseerd in aangeboren erfelijke afwijkingen. Vaak wordt een stoornis/variatie in de geslachtelijke ontwikkeling veroorzaakt door een genetische afwijking. De klinisch geneticus helpt een goede diagnose te vinden door erfelijk materiaal in het bloed te onderzoeken.

      Lees meer over de afdeling Genetica

    • De kinderuroloog en de kinderchirurg helpen kinderen met een afwijking of ziekte in nieren, blaas en geslachtsdelen. Zij bespreken operaties binnen het team en met u en/of uw kind. Indien nodig voeren zij de operatie uit met een gespecialiseerd chirurgisch team.

      Lees meer over de afdeling Kinderurologie

    • De seksuoloog bespreekt vragen die de ouder(s) of de jongere zelf kunnen hebben over seksualiteit. De seksuoloog biedt een luisterend oor, heeft geen (voor)oordelen en als er problemen zijn denkt hij mee en geeft adviezen hoe met deze problemen kan worden omgegaan.

    • Binnen het DSD-team werken verpleegkundig specialisten van verschillende disciplines.

      Karen Kwak en Nancy Lucius, verpleegkundig specialisten kinderurologie

      Karen en Nancy zijn verantwoordelijk voor de poliklinische en klinische zorg en de begeleiding van kinderen die een urologische operatie in het urogenitaal gebied krijgen of hebben gehad. Hun specifieke aandachtsgebied is de zorg met betrekking tot de seksuele gezondheid. Karen en Nancy geven informatie over de seksuele ontwikkeling in relatie tot DSD en begeleiden en ondersteunen hier in. Ook nemen zij deel aan het multidisciplinaire DSD team.

      Mies Kerstens, verpleegkundig specialist volwassenen endocrinologie

      Vanuit de volwassenen endocrinologie heeft Mies een brugfunctie in de zorg voor jongeren vanaf zestien jaar met bijnierziekten zoals het adrenogenitaal syndroom. Deze brugfunctie vervult zij samen met Cathelijne van de Sande op de kinderafdeling, en Mies op de volwassenenpoli in een brugfunctie. Op deze manier maken jongeren kennis met de werkwijze van de volwassenenpoli en krijgen zij eenmaal op de volwassenenpoli een vertrouwd gezicht te zien. De aandacht in het gesprek richt zich op het geven van educatie en begeleiden van jongeren en jong volwassenen met een chronische aandoening. Binnen de volwassen endocrinologie is Mies laagdrempelig bereikbaar voor vragen.

    Orphacodes

    Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum.lees meer

    Orphacodes

    Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen en condities/variatiesofficieel erkend voor dit expertisecentrum:

    Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.

    Jill (35) over haar transitie: 'Ik ben zo blij met mijn nieuwe leven'

    Jill (35) is een transvrouw. Eigenlijk voelde ze haar leven lang dat ze in het verkeerde lijf zat. Pas op haar dertigste durfde ze dat te delen met haar omgeving. Nu volgt ze een transitietraject in het Radboudumc. lees meer

    Europees referentie­netwerk

    Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs

    Meedoen aan onderzoek

    Binnen ons expertisecentrum verrichten we wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van DSD. We doen dit om de zorg voor onze patiënten te verbeteren. Het kan zijn dat wij u of uw kind vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Deelname is altijd vrijblijvend. Als u niet wilt meedoen, heeft dit geen gevolgen voor de behandeling.

    In de Biobank Radboud Expertisecentrum Geslacht & Gender (REG&G) verzamelen we lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek. lees meer

    Onderwijs

    Binnen ons Radboudumc Expertisecentrum vinden we het belangrijk om kennis te delen. We verzorgen onderwijs voor studenten, coassistenten, artsen in opleiding, medisch specialisten, verpleegkundigen, (kinder)verpleegkundigen in opleiding en gespecialiseerde verpleegkundigen in opleiding. lees verder

    Onderwijs

    Binnen ons Radboudumc Expertisecentrum vinden we het belangrijk om kennis te delen. We verzorgen onderwijs voor studenten, coassistenten, artsen in opleiding, medisch specialisten, verpleegkundigen, (kinder)verpleegkundigen in opleiding en gespecialiseerde verpleegkundigen in opleiding. Daarmee dragen we bij aan de onderwijsblokken:

    • Studie geneeskunde (bachelor en master)
    • Artsen in opleiding
    • Verpleegkundigen in opleiding
    • Studie psychologie
    • Postacademisch onderwijs geneeskunde
    • (Kinder)verpleegkundige in opleiding
    • Gespecialiseerde verpleegkundige in opleiding

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (12)

    Hedi Claahsen hoogleraar

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (13)

    Manon de Hingh physician assistant Amalia kinderziekenhuis

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (14)

    Christa van Bunderen internist-endocrinoloog

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (15)

    Nandelotte te Brake verpleegkundig specialist

    Bekijk het hele team

    Genderidentiteit, genderexpressie en non-binariteit (2024)

    FAQs

    What is non-binary gender identification? ›

    Someone who is non-binary does not identify as exclusively male or female. They may identify as both, neither, or some combination of the two. For example, someone who identifies as non-binary may feel more masculine on some days and more feminine on other days.

    What is the difference between gender expression and gender identity? ›

    Gender identity refers to a person's internal sense of being male, female or something else; gender expression refers to the way a person communicates gender identity to others through behavior, clothing, hairstyles, voice or body characteristics.

    What is the terminology of identities between outside and beyond the gender binary a systematic review? ›

    Results: Several terms have been used over the years to describe identities outside of the binary. "Non-binary" and "genderqueer" are currently mostly used as umbrella terms. However, "gender diverse" is emerging as a more suitable wide-ranging inclusive term for non-male and non-female identities.

    What are the non-binary pronouns? ›

    Non-gendered or nonbinary pronouns are not gender specific and are most often used by people who identify outside of a gender binary. The most common set of nonbinary pronouns is they/them/their used in the singular (e.g., Jadzia identifies as genderqueer; they do not see themselves as either a woman or a man).

    How many non-binary genders are there? ›

    Other commonly used gender identity labels within the nonbinary umbrella included queer (29%), gender non-conforming (27%), genderfluid (24%), genderqueer (23%), androgynous (23%), agender (15%), demigirl (10%), demiboy (8%), genderflux (4%), and bigender (4%).

    Can a child identify as non-binary? ›

    Sometimes, children will explore gender by beginning with a nonbinary gender identity as part of their ongoing journey, eventually moving to something more binary. Others will find that being nonbinary is their truest self. It can be challenging for a parent to be at peace with what seems like uncertainty.

    What is the difference between non-binary and genderqueer? ›

    People who identify as "genderqueer" may see themselves as being both male and female, neither male nor female or as falling completely outside these categories. Non-Binary (NB or enby): Anything that falls outside of the binary system (see definition above).

    What does non-binary mean? ›

    The idea that there are only two genders is sometimes called a “gender binary,” because binary means “having two parts” (male and female). Therefore, “nonbinary” is one term people use to describe genders that don't fall into one of these two categories, male or female.

    What is the difference between Agender and non-binary? ›

    In general, nonbinary individuals may view themselves on a spectrum of gender. However, agender people are more likely to identify as not being on a gender spectrum or part of the gender binary. Someone's gender expression, or how someone presents their gender to the world, can look different.

    What is the outward expression of gender identity? ›

    Gender expression is how a person publicly expresses or presents their gender. This can include behaviour and outward appearance such as dress, hair, make-up, body language and voice. A person's chosen name and pronoun are also common ways of expressing gender.

    What are four types of gender identity? ›

    There are many different gender identities, including male, female, transgender, gender neutral, non-binary, agender, pangender, genderqueer, two-spirit, third gender, and all, none or a combination of these.

    What are the gender identities beyond the binary? ›

    Nonbinary and genderqueer are the most frequently used terms to identify the spectrum of identities that lie outside of, in-between, and beyond the binary. However, variations sometimes arise in how scholars differentiate nonbinary from genderqueer.

    Who is non-binary in Hollywood? ›

    Non-binary, genderqueer and genderfluid identities
    NameBirth yearGender identity
    Shea Couleé1989Non-binary
    Ivan Coyote1969Non-binary
    Miley Cyrus1992Genderfluid
    Emma D'Arcy1992Non-binary
    92 more rows

    How to address a non-binary person formally? ›

    Some people who don't identify with binary gender prefer an alternate courtesy title. In English, the most common gender-neutral title is “Mx.” (most often pronounced “miks”). However, it's best to check with the individual whether they prefer “Mx.,” a different title or no title at all. Ms.

    What is an example of gender binary? ›

    The gender binary (also known as gender binarism) is the classification of gender into two distinct forms of masculine and feminine, whether by social system, cultural belief, or both simultaneously. Most cultures use a gender binary, having two genders (boys/men and girls/women).

    What does it mean to be non-binary? ›

    The idea that there are only two genders is sometimes called a “gender binary,” because binary means “having two parts” (male and female). Therefore, “nonbinary” is one term people use to describe genders that don't fall into one of these two categories, male or female.

    Who was the first non-binary person in the world? ›

    When an Oregon judge declared Jamie Shupe could legally shed the designation of male or female, Shupe felt free. “I have my life back,” Shupe said. “I'm not a male.

    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Kimberely Baumbach CPA

    Last Updated:

    Views: 5338

    Rating: 4 / 5 (41 voted)

    Reviews: 80% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Kimberely Baumbach CPA

    Birthday: 1996-01-14

    Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

    Phone: +3571286597580

    Job: Product Banking Analyst

    Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

    Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.